07 Ocak 2009
Çarşamba 5:02
Anasayfa | Üyelik | Künye | Temsilcilikler | Haber Bandı | İletişim | Anasayfam yap | Haber arşivi
İl Sayfaları
Çorum
İlçe Sayfaları
  Alaca
  Bayat
  Boğazkale
  Dodurga
  İskilip
  Kargı
  Laçin
  Mecitözü
  Oğuzlar
  Ortaköy
  Osmancık
  Sungurlu
  Uğurludağ
Vali
Belediye Başkanı
Milletvekilleri
Siyasi Partiler
Hastaneler
Doktorlar
Eczaneler
Avukatlar
Firmalar
Sivil Toplum
İlimizi Tanıyalım
Haber Arşivi
TEMSİLCİ
Mustafa Ulusoy

 

Çorum İlimizi Tanıyalım
Anlatmalar
Bayramlar-Törenler-Kutlamalar
Coğrafi Yapısı
Çorum Adının Kökeni
Dil
Geleneksel El Sanatları
Genel Bilgiler
Halk Edebiyatı
Halk Oyunları (Dansları)
Hayatın Dönüm Noktaları
İnanışlar
Kültür-Sanat
Leblebi
Müzik Kültürü
Seyirlik Oyunlar
Tarihçesi
Turizm Aktiviteleri
Ulaşım
Yöresel Kıyafetleri
Yöresel Yemekleri
Seyirlik Oyunlar

KÖY SEYİRLİK OYUNLARI

1-Deve Oyunu

Günümüzde Anadolu’nun diğer yörelerinde olduğu gibi Çorum’da da Köy Seyirlik oyunları yok olmuştur. Çorum’da en çok rastlanan köy seyirlik oyunu “Deve Oyunu”dur. Devenin boynuna bağlı olan ipi tutan “deveci “ oyunu yönlendirir. İki “Papaz”. bir “Muhtar” ve “köçekten” oluşan oyuncular (güya) köyde düğün olduğunu duymuş ve gelmişlerdir. Amaçları köylüyü ev ev dolaşıp düğüne davet etmek ve köylüyü eğlendirmektir. Köçek hariç bütün oyuncular karalara boyanmıştır ve sakalları vardır. “Deveci başı “ bir eşeğin üzerindedir ve deveyi bir iple tutmaktadır. Köçek deveci başının kızıdır. Ve aslında papazların görevi kızı seyircilerin tacizlerinden ve kaçırma girişimlerinden korumaktır. Ama papazlarda fırsat bulduklarında kızı kaçırmaya çalışmakta ve birbirleriyle kavga etmekte ellerindeki sopaları birbirlerine ve kızı kaçırmaya çalışan seyircilere vurmaktadır. Bu arada köçek oynayarak köylüyü eğlendirmektedir... “Muhtar” bunlara yardımcı olmaya çalışmakta kılavuzluk etmektedir. Deve böylece bütün köyde dolaştırılır. Köyün belli yerlerinde deve” çökertilir” orada köçek oynar. Daha sonra tekrar dolaşmaya devam edilir. Köy çeşmesine gelindiğinde deveye su içirilir. Bu arada köy halkı da devenin ardında köyü dolaşmaktadır. Son olarak deve ve oyuncular önde, köylü arkada olduğu halde harman yerine çıkılır ve eğlencelere orada devam edilir.

2-Sandalye Güreşi

Çorum yöresine ait diğer bir köy seyirlik oyunda ”Sandalye Güreşidir” Bu köy seyirlik oyununa diğer yörelerde ve kaynaklarda rastlanılamamıştır. Köyün güreşçisi bir sandalye olan hasmıyla sanki bir güreşçiymiş ve çok güçlü bir rakipmiş gibi güreş sanatının bütün ustalıklarını göstererek güreşmekte ve onun sırtını yere getirmeye çalışmaktadır. Bu sırada davul ve zurnada “ göç” havasıyla güreşçileri coşturmaktadır. Sonuçta büyük uğraşlardan ve zorluklardan sonra azılı rakip sandalyenin sırtı yere getirilmekte ve güreşçi birinci ilan edilmektedir.

Yukarıda anlattığımız iki köy seyirlik oyunu ” deve” ve ”Sandalye güreşi” hemen hemen otuz yıldır oynanmamaktadır. Ve kaybolmak üzeredir.

3-Diğer Seyirlik Oyunlar

Hacı Baba, Kış YarIsı, Topal Kız, Elekçi, Yayık, Kalaycı, Arap, Kartal, Tosbağa, Ayı, Hasan Baba, Davarın Yüzü, Kalburcu, Tilki, Keloğlan,Soku,Eminem,Çiftçi gibi.

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı