Tarihi handa direk gölgesi - Direk krizi - Türkiye'nin en kapsamlı yerel ve ulusal haber portalı
22 Kasım 2008
Cumartesi 9:25
Anasayfa | Üyelik | Künye | Temsilcilikler | Haber Bandı | İletişim | Anasayfam yap | Haber arşivi
İl Sayfaları
MuÅŸ
İlçe Sayfaları
Korkut
Siyasi Partiler
Hastaneler
Doktorlar
Eczaneler
Avukatlar
Firmalar
Sivil Toplum
İlimizi Tanıyalım
Haber ArÅŸivi
TEMSİLCİ
Yasef Bilgin

 

Tarihi handa direk gölgesi
Muş'ta önemli tarihi eserlerden biri olan Yıldızlı Han'ın önüne dikilen elektrik direği vatandaşların tepkisine neden oldu.

Büyük ölçüde tahrip olan ve sadece ön cephesi ayakta kalan Yıldızlı Han'ın tarihi görüntüsünü bozan elektrik direğinin yanlış yere dikildiğini belirten vatandaşlar, bu hatanın düzeltilmesini beklediklerini söylediler. 1307 yılında Miralay Seyfi Bey tarafından iki katlı olarak yaptırılan ve günümüze sadece ön cephesi ayakta kalacak şekilde ulaşan Yıldızlı Han'ın önüne dikilen elektrik direği, tarihi eserin görüntüsünü büyük ölçüde etkiliyor. Tarihi hanın bulunduğu cadde üzerindeki ışıklandırma çalışmaları kapsamında bir direğin hanın önüne dikilmesi vatandaşlardan tepki aldı. Vatandaşlar, elektrik direğinin tarihi hanın tam karşısına dikildiğini belirterek, direğin yerinin değiştirilmesini istediler. Direğin tarihi hanın görüntüsünü bozduğunu ifade eden vatandaşlar, bu hatanın hemen telafi edilmesi ve direk yerinin değiştirilmesi gerektiğini açıkladılar. Yanlış bir çalışma yapıldığını söyleyen vatandaşlar, "Tarihi eserlerimize sahip çıkmalıyız. Tarihi handan günümüze sadece ön cephesi kalmıştır. Bu cephe gerçekten mükemmel bir görüntü sergiliyor. Ama elektrik direğinin tam hanın önüne dikilmesi bu görüntüyü olumsuz yönde engelliyor. Yarın bir turist bu hanın resmini çekip ülkesine götürdüğü zaman, hanın önünde uzanan direğin verdiği çirkin görüntü merak edilip sorulacaktır. Bu hanın görüntüsünü engelleyen direğin kaldırılması şarttır" şeklinde konuştular.

Alt katı kesme taştan, üst katı Selçuklu mimari yapısına uygun olarak kerpiçten yapılan ve 613 metrekare üzerine kurulan hanın birinci katında emanet haneler, kuyumcular, manifaturacılar, bakırcılar ve gümüşçülerin çalıştığı, ikinci katın ise otel olarak kullanılmış olduğu belirtilirken, her iki katta toplam 52 dükkan olan hanın 1916 Rus işgalinde tahrip edildiği bildirildi.
YORUMLAR

oÄŸuz akman 2007-09-26 12:11
altın
kardeşim muşun taşı toprağı altın olsa ne yazar yine muştur:)
YORUM EKLE
   MUÅž İŞ İLANLARI Doðru iþ, doðru eleman... Mulakat.net
  Ä°ÅŸ Ara   Eleman Ara   Ä°lan Yayınla ( Ücretsizdir. )   81 İl, 1.100 İlçe İş İlanları   WEBMASTERLAR İçin