Abant Platformu Kürt sorununu tartıştı - Kürt sorunu var, Kürt çözümü yok - Türkiye'nin en kapsamlı yerel ve ulusal haber portalı
30 AÄŸustos 2008
Cumartesi 18:44
Anasayfa | Üyelik | Künye | Temsilcilikler | Haber Bandı | İletişim | Anasayfam yap | Haber arşivi
İl Sayfaları
Diyarbakır
İlçe Sayfaları
  Bismil
  Çermik
  Çınar
  Çüngüş
  Dicle
  EÄŸil
  Ergani
  Hani
  Hazro
  Kocaköy
  Kulp
  Lice
  Silvan
Vali
Belediye Başkanı
Milletvekilleri
Siyasi Partiler
Hastaneler
Doktorlar
Eczaneler
Avukatlar
Firmalar
Sivil Toplum
İlimizi Tanıyalım
Haber ArÅŸivi
TEMSİLCİ
İlyas Akengin
YAZARLAR
Fazıl Hüsnü Erdem
22 Temmuz Seçimleri: Statüko mu, Değişim
Mazhar Bağlı
Terör seçimin rövanşı mı?
Nurettin Turgay
Asr Suresi
Cemal Toptancı
AD-CON VEYA TÜSİAD-KON
Mehmet Türk
Halk ve 'Onlar'

 

Abant Platformu Kürt sorununu tartıştı
Abant Platformu'nun ''Kürt Sorunu'' konulu toplantısında Prof Dr. Mete Tunçay, ''Türkiye'de ciddi bir Kürt sorunu vardır, ama bir Kürt çözümü yoktur'' dedi.

Abant Platformu'nun "Kürt Sorunu: Barışı ve Geleceği Birlikte Aramak" konulu 17'nci toplantısı başladı.
 
Bolu Abant Palace Otel'deki toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Tunçay, bu yılki toplantının konusu olan Kürt sorununun yeni bir sorun olmadığını ve Osmanlı'nın son döneminden, bugüne kadar geldiğini ifade ederek, platform olarak barışçıl bir çözümden yana olduklarını, bugüne kadar askeri mücadelelerin bir sonuca ulaşmadığının görülmesi gerektiğini kaydetti.
 
Başta İstanbul olmak üzere Güneydoğu'da yaşayanların sayısından daha fazla bir nüfusun başka illerde yaşadığını aktaran Prof. Dr. Tunçay, bölgede bir iktisadi sorun olduğunu ve bunun da başta işsizlik olmak üzere refah sorununu gündeme getirdiğine dikkati çekerek, "İşin bir de psikolojik boyutu var. Açıkçası Kürtler, geç kalmış bir milliyetçilik havası içindedirler" dedi.
 
Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar ise, ülke sorunlarının çözülemez ve aşılamaz sorunlar olmadığını söyledi, Doğu'daki en büyük ayrışma ve zihinlerdeki ayrılığın 12 Eylül'den sonra yaşandığını savundu.
 
Vali Akpınar, bu dönemde Türkiye'nin her yerinde birçok kişinin işkencelerden geçtiğini, 500 bin kişinin gözaltına alındığını ve yüzlerce kişinin faili meçhullerle kaybolduğunu dile getirdi.
 
Akpınar, çeşitli illerde gözaltına alınıp işkence görenler (Bunu bana asker yaptı, polis yaptı veya ahlaksız biri yaptı) derken, Güneydoğu'da işkence görenler (Bunu bana Kürt olduğum için yaptılar) ifadelerini kullandıklarını söyledi.
 
Vali, "Kürt-Türk problemi, Alevi-Sünni-Caferi problemi, örtülü yada açık, halkın arasında yaşanan çok derin bir problem değil. Bu problem, Türkiye'de sayıları 3-5 bin civarında olan bürokratik elit ile halkın arasındaki problemdir" diye konuştu.
 
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt da, sorunun çözümü konusunda umutlu olduğunu anlatarak, her şeyin başının vesayetsiz bir demokrasi olduğu inancını ifade ederek, çözüm önerilerinin konuşulması ve tartışılması gerektiğini söyledi.
 
Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu ise Abant Platformu'nun, demokrasi ve hukukun zedelendiği, toplum vicdanının kurguları ve komploları yüksek sesle reddetiği bir günde toplandığını dile getirerek, son günlerde gerçekleşen operasyonların bir "milat" olduğunu söyledi.
 
Uslu, "Demokrasi ve anayasal sınırlara karşı kalkışma hevesi ve ihtirası olanlara, bu ülkede de hesap sorulacağı günler yakındır. Toplumun vicdanı da böyle istemektedir" diyerek, Kürt sorunu ve beraberinde yaşanan gelişmelere değindi.
 
Sorununun tanımlanmasında bir iletişim eksikliği olduğunu savunan Uslu, kullanılan dilin oldukça sert ve politize olduğu görüşünü aktararak, daha insani, daha barışçıl ve daha sivil bir dilin geliştirilmesinde yarar olduğunu kaydetti.
 
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da, Türkiye'nin başta Kürt sorunu olmak üzere yaşanan tüm krizleri toplumsal mutabakat sağlayarak aşacağını söyledi.
 
Kaya, "Bölgeyle ilgili paketler oluşturarak çözüm bulmaya çalışmak yerine, ülkenin demokratikleşmesi, hukukun üstünlüğü ve tarafsızlığı ilkesini hayata geçiren kapsayıcı bir anayasayla birlikte çözümün doğru olacağını artık anlamamız gerekiyor" diyerek, bugüne kadar uygulanan çözüm paketlerinin sonuçlarını yorumladı.
Cnn Türk
YORUMLAR

İlk yorumu yapmak ister misiniz?
   DİYARBAKIR İŞ İLANLARI Doðru iþ, doðru eleman... Mulakat.net
  Ä°ÅŸ Ara   Eleman Ara   Ä°lan Yayınla ( Ücretsizdir. )   81 İl, 1.100 İlçe İş İlanları   WEBMASTERLAR İçin