|
|
Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nın 83'üncü yıldönümü kutlamaları Kastamonu'da coşku ile başladı. Kutlamalara Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu da katıldı.
Atatürk'ün Kastamonu'ya gelişi, Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nın 83'üncü yıldönümü kutlamaları Olukbaşı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar yapılan kortej yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşe Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu, AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüşe katılmayan vatandaşlar ise etkinlikleri evlerinin balkonundan Türk bayrağı sallayarak izledi. Yürüyüş sırasında Türk Hava Kurumu'na bağlı motorlu yamaç paraşütü gösterisi yapıldı.
Bando eşliğinde yapılan yürüyüşün son bulduğu Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı'na çelenk koyuldu. Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'nın okunduğu törende bir konuşma yapan Devlet Bakanı Murat Beşesgioğlu, Atatürk'ün İstiklal Savaşı'nda Kastamonuluların göstermiş olduğu fedakarlığa, cesarete, özveriye teşekkür etmek, aynı zamanda Türkiye'nin dünyanın çağdaş bir parçası olduğunu göstermek için Kastamonu'ya geldiğini söyledi.
Ulu Önder Mustafa Kemal'in, Türkiye'nin çağdaş değerleri paylaşan bir ülke olduğunu göstermek ve Kılık Kıyafet İnkılabı'nı bütün dünyaya duyurmak istediği için bu inkılabı Kastamonu'da yaptığını vurgulayan Murat Başesgioğlu, "Kastamonulular bütün savaşlarda devletin bekası ve Türk milletinin istiklali için birçok şehit vermiştir. Bugün başta Çanakkale olmak üzere bütün şehitliklerde Kastamonulu Mehmetçiklerin hatıralarını görmek mümkündür. Kastamonu ve Kastamonulular Kurtuluş Savaşı'nda çok büyük fedakarlık göstermiştir. Kastamonulular, Cumhuriyet'in kurulmasında temel taşlardan biri olmuştur.
Cumhuriyet kurulduktan sonra da Kastamonulular ülkesinin ve devletimizin birliği için o günkü heyecanlarını devam ettirmektedirler" dedi. Vali Mustafa Kara ise yaptığı konuşmada, Şapka ve Kıyafet inkılabı'nın en önemli inkılap olduğunu belirtti. Mustafa Kara, "Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra Türk milletini çağdaş medeniyet seviyesine ulaştırmayı amaçlayan Büyük Önder, en önemli inkılabı Kastamonu'da bütün Türkiye'ye ve dünyaya ilan etmiştir. Kastamonu halkının Milli Mücadele'de verdiği desteği unutmayan Atatürk, 1925 yılında buraya gelerek Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nı açıklamıştır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından tören, halk oyunları ekiplerinin sunduğu gösteriler ile devam etti. Törenin ardından Makedonya Kocacık Köyü Halk Oyunları Ekibi'nde yer alan 7 yaşındaki Simge Sezair'in İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını da ezbere okuması vatandaşlardan büyük alkış aldı. Devlet Bakanı Başesgioğlu yanına çağırdığı Sezair'i kutlayarak özel olarak ilgilendi ve sevdi. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|