Gizemli mağaranın sonu bulundu - Gizemli mağaranın sonu bulundu - Türkiye'nin en kapsamlı yerel ve ulusal haber portalı
20 Kasım 2008
PerÅŸembe 15:06
Anasayfa | Üyelik | Künye | Temsilcilikler | Haber Bandı | İletişim | Anasayfam yap | Haber arşivi
İl Sayfaları
Amasya
İlçe Sayfaları
  Göynücek
  Gümüşhacıköy
  Hamamözü
  Merzifon
  Suluova
  TaÅŸova
Vali
Belediye Başkanı
Milletvekilleri
Siyasi Partiler
Hastaneler
Doktorlar
Eczaneler
Avukatlar
Firmalar
Sivil Toplum
İlimizi Tanıyalım
Haber ArÅŸivi

 

Gizemli mağaranın sonu bulundu
Amasya Kalesi'nde bulunan ve bu zamana kadar sonuna kadar gidilemeyen gizemli maÄŸara Cilanbolu tamamen temizlendi.

Amasya Kalesi'nde her dönem farklı amaçlarla kullanılan gizemli mağara Cilanbolu'nda 3 ay önce başlayan temizlik çalışmaları tamamlandı. M.Ö. 4. yüzyılda Mitridat Dönemi'nde inşa edildiği belirlenen 2 bin 300 yıllık mağaraya Turizm Derneği üyeleri ile birlikte inen Vali Celalettin Lekesiz, mağaranın muhteşem görüntüsünden etkilendi.

181 metre derinlikteki mağaranın M.Ö. 4. yüzyılda inşa edildiğinin belirlendiğini ifade eden Müze Müdürü Celal Özdemir, 2 bin 300 yıl önce yapılan Cilanbolu'nun Mitridatlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde su ihtiyacını gidermek için kullanıldığını açıkladı. Bin 800'lü yıllara kadar kullanıldığı belirlenen mağarada zaman zaman göçükler yaşandığı yapılan tamir çalışmalarından anlaşıldı.

Amasya'nın bir kültür mirasının daha ortaya çıkarıldığını ifade eden Vali Celalettin Lekesiz, "Çok muhteşem bir sarnıçla karşı karşıyayız. Buranın kalenin kuşatma altındayken bile su ihtiyacını karşıladığı anlaşılıyor. Bu mağara ile ilgili orijinal bir proje düşünüyoruz. Mitridatlar Dönemi'nden başlayarak Osmanlı Dönemi'ne kadar balmumundan heykeller yapıp insanların yaşadığı dönemlerde nasıl su çıkardıklarını göstermek istiyoruz. Cilanbolu'nu daha da görülebilir hale getirip, kentimiz ve ülkemizin turizmine kazandıracağız" dedi.

Yaklaşık 181 metre derinliğinde olan mağaraya iniş ve çıkışta zorlanan ilk ziyaretçiler, dışarıya çıktıklarında uzun süre dinlenirken, dışarıda 35 dereceyi bulan hava sıcaklığının mağaranın içerisinde 12 derece civarında olması dikkat çekti.
YORUMLAR

İlk yorumu yapmak ister misiniz?
   AMASYA İŞ İLANLARI Doðru iþ, doðru eleman... Mulakat.net
  Ä°ÅŸ Ara   Eleman Ara   Ä°lan Yayınla ( Ücretsizdir. )   81 İl, 1.100 İlçe İş İlanları   WEBMASTERLAR İçin